søndag den 4. januar 2009

Søndagstanker

Affødt af søde kommenarer til forrige indlæg, må jeg jo nok bekende, at blot en smule ros og pæne ord,- og jeg er klar til at tage fat på det nye år i skolen.

En maskinarbejder kan ved dagens sluning se, om målet for blev nået. En tjener kan kigge på drikkepenge og glæde sig over tilfredse gæster. En landmand kan se på mælkeydelse og slagteripriser, om hun gør sit arbejde godt.

Det er ikke så lige til at måle vores arbejde. Vel tager vi tests og har god fornemmelse af, hvor eleverne befinder sig i deres faglige læring, men undervisning og skolegang er kompleks.

I Danmark har vi besluttet, at skolegang ikke kun er faglighed, men også rigtigt mange andre ting. Om man vil eller ej, ligger der opdragelse i skolen. Viden om og opdragelse til at blive en aktiv borger i et demokratisk samfund og udfordre og opelske evnen til at tænke og handle selvstændigt og i samspil med andre, er vigtige områder.
Og ja,- almindelig opdragelse finder også sted,- og det er vel den del, lærere sukker over. Vi skal også lære børnene at tale respektfuldt, ikke at gå på bordene og spise pænt.
Vel står vi overfor børn, der mener, alt er til debat, og har svært ved at se ud over egen næse.

Men, men, men.... det er fantastisk arbejde! Dagligt at opleve nærhed, se lysten til at lære, at udforske verden.
Den store, store glæde, når det lykkes at finde vejen,- og dele min glæde med barnet. De er fantastisk, kan jeg love jer.

Jeg ved, en lærer kan have stor indflydelse. Nogle voksne fortæller om lærere, der trynede dem. Nogle fortæller om lærere, der inspirerede. Begge dele giver stof til tyst eftertanke og ærbødighed overfor de menneskebørn, jeg deler min dagligdag med.

Så selv om, lønnen er lav (så en skæmmende liste over lønninger i avisen!), omtalen af lærerstanden af og til er til at sukke dyb over, og mit arbejde ikke umiddelbart kan måles,- så fortsætter jeg med tro og smil. For jeg er ret sikker på, jeg er god til det.

Og hvis så, der drypper et par rosende ord på min vej, så ranker jeg ryggen og klør på.
Naiv? Måske.....

1 kommentar:

Maret sagde ...

Jeg er helt sikker på at innerst i hjertet så elsker du jobben, barna, kolegane og hele skoleverket, bortsett fra lønnen...
Slik er det vel ofte med de fleste av oss. Da må vi få slippe ut litt luft, og store ord til det roer seg igjenn.
Faktum er at som oftes elsker de små håpefulle oss, enten vi er mødre eller lærere.
Ha en fin kveld og godt nytt skoleår..